Partnership for Healthy Cities -yhteistyö

New Yorkin entinen pormestari ja Bloomberg Philantrophiesin perustaja Michael R. Bloomberg kutsui syksyllä 2019 Helsingin kaupungin jäseneksi Bloomberg Philantrophiesin rahoittamaan The Partnership for Healthy Cities -yhteistyöverkostoon. Verkosto on pormestareiden ja kaupunkien johdon toimintaa ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 70 kaupunkia eri puolilta maailmaa.
Yhteistyön päätavoitteena on ehkäistä tarttumattomien tautien (kuten syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, hengityselinsairaudet, diabetes ja mielenterveyden häiriöt) lisääntymistä ja vähentää onnettomuuksia erilaisilla ehkäisevillä interventioilla. Käytännössä yhteistyötä toteutetaan seminaarein ja koulutuksin sekä myöntämällä rahoitusta kaupungeille vuosittain toiminnan kehittämiseen. Maailman terveysjärjestö WHO on verkoston keskeinen yhteistyökumppani. Yhteistyöverkoston johtamisesta ja käytännön toteutuksesta vastaa kansainvälinen terveysjärjestö Vital Strategies, jonka konsultit ohjaavat Helsingin kaupungin työtä.
Helsingin kaupunki on toistaiseksi saanut rahoitusta yhteistyöverkostolta kolmen hankkeen toteuttamiseen. Vuosina 2020–2022 kaupunki toteutti hankkeen, jonka tavoitteena oli kehittää ja pilotoida malli lasten turvallisten ja aktiivisten koulumatkojen sekä arkiliikkumisen edistämiseksi. Hankkeessa painotettiin rakennetun ympäristön merkitystä aktiivisten liikkumismuotojen houkuttelevuudessa eli kävelyn ja pyöräilyn myönteisen kuvan vahvistamisessa, jotta ne valittaisiin ensisijaisiksi kulkutavoiksi.
Vuosina 2023–2024 Helsingin kaupunki sai rahoitusta PUHTI-hankkeen toteuttamiseen. PUHTI tarkoittaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamista palvelujärjestelmän ulkopuolisen tiedon keinoin ja se on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoima hanke. PUHTI-hankkeen rahoitus kyseisinä vuosina käytettiin asiantuntijapalveluiden hankkimiseen THL:lta. THL tuotti Helsingin kaupungille alueellista tietoa muun muassa seuraavista aiheista: elintarvikkeiden myyntitiedot K- ja S-ketjuilta, maksuhäiriömerkinnät, liikunnan harrastus- ja kilpalisenssin omaavat henkilöt ja tietoa nuorten käymistä keskusteluista Mieli ry:n Sekaisin-chatissa. Näiden tietojen pohjalta Helsingille tuotettiin Power BI -työpöytä, jonka avulla voitiin tarkastella hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisessa tarvittavia ennusteita, tilannekuvia ja indikaattoreita. Työpöytä mahdollisti alueellisten analyysien teon ja toimi tärkeänä instrumenttina tutkittaessa alueellista hyvinvoinnin eriytymistä Helsingissä.
Vuosina 2025 ja 2026 Helsingin kaupunki jatkaa PUHTI-hankkeen toteuttamista yhteistyössä THL:n ja Partnership for healthy cities -verkoston kanssa. PUHTI-hankkeen jatkokaudella keskitytään muodostamaan alueellisia hyvinvointiprofiileja huomioiden PUHTI-dataa ja kaupungin omia aineistoja. Vuoden 2025 aikana toiminta keskittyy kartoittamaan kaupungin omia aineistoja, jonka jälkeen työ jatkuu profiilien rakentamisella. Hankkeen tietoa tullaan hyödyntämään muun muassa palveluverkkosuunnittelussa, hyvinvointisuunnitelmassa ja kaupungin alueellisissa tilannekuvissa.
- Vuosien 2020–2022 hankkeen loppuraportti: Turvallinen ja aktiivinen koulumatkaliikkuminen – Suutarinkylän peruskoulun interventio PDF
- Osallistamisen toimintamalli: Lasten turvallinen ja aktiivinen koulumatkaliikkuminen PDF
- Partnership for Healthy cities -verkkosivusto
- Partnership for Healthy Cities Bloomberg -verkkosivusto
- Vital Strategies -verkkosivusto
Video: Turvallinen ja aktiivinen koulumatkaliikkuminen – Suutarinkylän peruskoulu
Kaupungit keskustelivat Lontoossa ei-tarttuvien tautien ja vammojen torjunnasta
30.3.2023
Kouluille toimintamalli parantamaan koulumatkaturvallisuutta ja lisäämään arkiliikuntaa
24.01.2022
